L E N T E F E E S T / C O M M U N I E

Het is een belangrijke mijlpaal, wanneer je kind rond het zevende of het twaalfde levensjaar in een overgangsfase komt en geestelijk en fysiek evolueert. En het is goed is om daarbij stil te staan en dit te vieren. We kunnen dat op een persoonlijke manier doen, voor jouw kind alleen of in een groepje met een paar vriendjes of vriendinnetjes. Bij zo’n viering staan ze centraal en voelen ze zich omringd door hun familie of vrienden, en wordt het gevoel benadrukt dat ze uniek en bijzonder te zijn. Uiteraard hoort daar ook een leuk feest, veel cadeautjes en lekker eten bij! Maar het grotere van het leven, dat voelbaar wordt bij zo'n overgangsfeest doet hen groeien.  Symbolisch nemen ze een hindernis om in een wereld van de 'groteren' te worden opgenomen. Dat geeft hen een gezond gevoel van eigenwaarde en een positief zelfbeeld. 

Tegenwoordig is het mogelijk om zowel een volwaardige communie te doen als een lentefeest (we noemen het soms ook een groeifeest). Het verschil zit ‘m in de vorm: als jullie kiezen voor een communie doen we ook een echt ritueel met brood en wijn. Je krijgt er ook een attest van. Maar om voor de kerk te trouwen heb je alleen een doopattest nodig.
Je kind mag tijdens de communie of het vormsel dan het brood breken en ronddelen en ook de wijn (of de druiven of het druivensap) laten rondgaan. Er kan ook een universeel en hedendaags gebed en een mooie zegening aan te pas komen. Bij een lentefeest vervangen we deze dingen dan door een andere vorm en wordt de overgang bijvoorbeeld duidelijk gemaakt door het nemen van een symbolische drempel of hindernis of door een speels ritueeltje. Maar dat is jullie keuze en dat kunnen we allemaal nog samen bespreken.

Voor zo’n viering maken we dan eerst een afspraak voor voorbereidend gesprek waarbij we samen naar elementen zoeken om er frisse, persoonlijke en unieke ceremonie van te maken. We zetten de eerste grote lijnen uit, gebaseerd op jullie waarden en normen, en rond je kind en zijn of haar interesses .

Als je wilt kan ik ook een voorbereidende woensdagnamiddag organiseren met je kind, om elkaar wat te leren kennen. Bij meisjes van het 6e leerjaar kan er Daarbij werk ik met een mooi verhaal, doen we een kleine workshop binnen en gaan we dan naar buiten in de natuur, en hebben we doorheen de namiddag wat een leuke babbels met toch ook diepgang.

In de viering kunnen we rond een thema werken of niet, maar in ieder geval zoeken we samen naar passende verhalen, gedichten, muziek en symbolen, tot de viering helemaal naar wens is. Die kan doorgaan op een prachtig versierde plek, thuis, in de tuin, in de natuur of in een ruimte van onze authentieke hoeve, in de tuin of op de binnenkoer.

1 kind: 250 €

2 kinderen: 250 € + elk kind 50 €
2+ kinderen: 350 € + elk kind 30 €

    telkens + verplaatsingskosten 0,35 €/km (H/T)